Dieselpolering

Vad är dieselpolering?

Dieselpolering är underhåll. Det är en periodiskt upprepad rengöringsprocess, med mobil eller stationär utrustning som renar dieseln och tar bort vatten, emulgerat vatten, partiklar och mikrober. Den renade dieseln kommer att uppfylla kraven i EN590 och partikelnivån enligt ISO4406 –först då är det att betrakta som dieselpolering.

Dieselpolering används oavsett syftet med dieseln. Detta anses vara den bästa metoden idag för att behålla dieselns kvalitet och en ren tank, genom att regelbundet ta bort vatten, partiklar och mikrober.

Vid dieselpolering transporteras den förorenade dieseln ut ur tanken, genom filteraggregatet och tillbaka till tanken, inte olikt en dialys. Detta innebär att alla förbrukare som är anslutna till tanken kan stå i beredskap – det finns ingen stilleståndstid. Detta är viktigt för installationer som är anslutna till utrustning som generatorer i hög beredskap.

Dieselpolering kan inte jämföras med tankrengöring – Läs mer om vad tankrengöring är här Dieselpolering syftar till att behålla bränslet i högsta kvalitet hela tiden, så att tankrengöring och deponi kan undvikas.

All diesel har en kvalitetsstandard som ska följas. Till exempel dieseln du använder i bilen, eller tankar båten med, har många krav, bland annat cetan tal, svavelhalt etc. Det som bryter ner dieseln är först och främst vatten och partiklar samt dieselmikrober s.k. ”dieselbakterier”.

Varför är dieselpolering viktigt?

Förorenad diesel är en av huvudorsakerna till haverier i dieselmotorer. Detta kan leda till stora kostnader inklusive stillestånd.

Förorenad diesel som inte är i enlighet med motortillverkarnas krav kan påverka reklamationen och eventuell garanti vid haveri.

Genom att tidigt upptäcka ett föroreningsproblem blir det möjligt att utföra en dieselpolering. Om detta inte åtgärdas och tillåts utvecklas vidare måste man genomföra en tankrengöring, med dieselpolering i retur tillbaka till tanken. Detta kommer att leda till driftstopp och ett avbrott mot eventuell beredskap. Efter en tankrengöring finns det givetvis möjligheter med serviceavtal med periodisk dieselpolering, för att behålla bränslet och tanken ren – så att olyckor och stillestånd undviks.

Tonnevis med diesel til deponi

Tiotals miljoner liter diesel slängs i onödan varje år. Med innovativ teknik, med stöd av Forskningsrådet, levererar Fuel-service miljövänlig dieselpolering som tar bort all förorening så att dieseln återställs till en kvalitet bättre än den var som ny.

Behovet av periodisk dieselpolering:

 • Ingen reservkraft eller maskiner är ur funktion medan vi arbetar med dieselpolering.
 • Periodisk dieselpolering är miljövänligt och kostnadseffektivt jämfört med att deponera bränslet och fylla på tanken med nytt bränsle.
 • Periodisk dieselpolering tar bort mikrober s.k. dieselbakterier och trådiga alger.
 • Periodisk dieselpolering tar bort fritt och emulgerat vatten.
 • Periodisk dieselpolering tar bort metall i bränslet som fångas av magneter och filter.
 • Periodisk dieselpolering minskar förbrukningen.
 • Periodisk dieselpolering eliminerar avlagringar på injektorer.
 • Periodisk dieselpolering ökar livslängden och säkerställer motorns beredskap.
 • Periodisk dieselpolering sänker underhållsfrekvensen och kostnaderna.
 • Periodisk dieselpolering förhindrar stillestånd.
 • Periodisk dieselpolering minskar avgaserna.
Meny
Translate »
Genom att acceptera cookies samtycker du till lagring av cookies på din enhet för at förbättra navigering på webbplatsen samt analysera webbplatsens användning.
Acceptera